fbpx

APARE O NOUĂ MESERIE ÎN ROMÂNIA: CINE AR PUTEA SĂ BENEFICIEZE DE NOUA LEGE ȘI CARE SUNT CEI CARE DEJA O PRACTICĂ

APARE O NOUĂ MESERIE ÎN ROMÂNIA: CINE AR PUTEA SĂ BENEFICIEZE DE NOUA LEGE ȘI CARE SUNT CEI CARE DEJA O PRACTICĂ

Pe lista clasificării ocupațiilor din România se va adăuga o nouă meserie, este vorba de Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.

Una dintre activitățile din România care încă se desfășoară „la negru” din punct de vedere al plăților către prestatori este cea a serviciilor desfășurate de către persoanele particulare în gospodării, precum menajul casnic, grădinăritul, îngrijirea copiilor sau a bătrânilor sau alte activități casnice.

În cele mai multe dintre cazuri, toate aceste servicii sunt plătite de către beneficiar în numerar, fără factură fiscală. Această practică nu este regăsită numai la noi în țară, dar și multe alte țări ale Uniunii Europene.

Potrivit unui raport publicat anul trecut de Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (European Labour Authority – ELA), care a analizat datele din cele 27 de state membre ale UE, se constată că peste jumatate din lucrătorii casnici nu erau înregistrați oficial în evidențele autorităților locale de muncă. Astfel, peste 6,8 milioane de oameni desfășoară astfel de activități casnice în mod ilegal, fără a fi înregistrați și implicați în sistemul oficial de protecție socială sau de plată a taxelor către bugetul de stat.

Noua lege stabilește noțiunea de activitate casnică drept modalitate prin care vor fi plătiți cei care prestează aceste servicii, respectiv prin tichete pentru activități casnice, mecanism prin care beneficiarii serviciilor vor achiziționa tichete de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, de la poștă sau prin intermediul unei platforme electronice. Prestatorii de servicii vor putea să încaseze bani în baza tichetelor respective în cel mult 12 luni de la data primirii acestora. Valoarea unui tichet de activități casnice este de 15 lei, nu se poate transfera și nu poate fi utilizat pentru achiziția altor bunuri și servicii.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *