fbpx

PSD VA CERE SUSPENDAREA TEMPORARĂ A IMPORTURILOR DE CEREALE DIN UCRAINA. ACEEAȘI MĂSURĂ ESTE LUATĂ ȘI DE SLOVACIA, POLONIA ȘI UNGARIA

PSD VA CERE SUSPENDAREA TEMPORARĂ A IMPORTURILOR DE CEREALE DIN UCRAINA. ACEEAȘI MĂSURĂ ESTE LUATĂ ȘI DE SLOVACIA, POLONIA ȘI UNGARIA

Partidul Social Democrat condus de Marcel Ciolacu a anunțat marți că va cere în coaliția de guvernare suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, decizie influențată și de interzicerea importurilor de cereale de către Polonia, Ungaria și Bulgaria.

Potrivit reprezentanților PSD, această măsură este necesară deoarece compensările primite din partea Comisiei Europene nu acoperă valoarea totală a pierderilor suferite de fermierii din România. Comisia Europeană a anunțat că se va folosi de o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru sprijinul fermierilor din Polonia, Bulgaria și România.

Alocarea bugetului a fost realizată de instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat pentru fermierii români numai 10,05 milioane de euro, mult mai puțin decât bugetele alocate Poloniei și Bulgariei, respectiv 29,5 milioane de euro pentru Polonia și 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria, ceea ce a produs nemulțumiri în rândul fermierilor români.

După împărțirea bugetelor alocate statelor member, președintele Klaus Iohannis a criticat suma oferită României, precizând faptul că România va fi nevoită să suporte de la bugetul de stat alte 10 milioane de euro, pentru a acoperi toate pagubele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, acțiunile comerciale unilaterale ale statelor member ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, declarație făcută după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja întregul sector agricol.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *